Jak się pozbyć moli spożywczych? Zwalczanie moli kuchennych

Masz problem z molami spożywczymi, które rozpanoszyły się po Twojej kuchni? Poznaj kilka skutecznych domowych sposobów na zwalczenie tych uciążliwych owadów!

Po pierwsze – pozbądź się wszystkich zainfekowanych produktów

Mole spożywcze uwielbiają bytować w sypkich i suchych produktach, takich jak ryż, kasza, mąka itp. Dorosłe osobniki składają jaja na opakowaniach, a ich larwy są w stanie przecisnąć się nawet przez najmniejszą szczelinę. Jeżeli zauważysz w żywności nici i oprzędy, to znak, że mole spożywcze rozgościły się w Twojej kuchni. Jeżeli znajdziesz w produktach spożywczych ślad mola, wyrzuć wszystko do worka na śmieci, dbając przy tym o to, by szczelnie go zabezpieczyć. Warto pomyśleć również i o tym, by profilaktycznie wyrzucić nie tylko produkty już zainfekowane, lecz także i te, z którymi mogły mieć kontakt. Tak przygotowany worek natychmiast zutylizuj.

Po drugie – umyj dokładnie wszystkie szafki

Kolejnym krokiem jest przemycie szafek kuchennych. Zwróć uwagę na to, że mole uwielbiają kryć się w zakamarkach. Znajdują się tam resztki jedzenia, którymi się żywią. Pamiętaj więc o dokładnym wymyciu rogów Twoich szafek. Użyj w tym celu ciepłej wody z mydłem. Dla pewności odkurz również tyły szafek, a także podłogi i ściany kuchni.

Po trzecie – użyj octu, cytrusów i goździków

Po dokładnym umyciu szafek możesz przetrzeć je octem winnym lub roztworem octu z wodą w proporcji 1:1, z dodatkiem olejku cytrusowego lub goździków. Skuteczne okazać się może również ustawienie na półce kuchennej miseczki z gorącym octem (i pozostawienie jej w zamkniętej szafce aż do całkowitego wystygnięcia octu), pozostawienie na półce ususzonej pomarańczy lub cytryny z powbijanymi w nią goździkami oraz pozostawienie w szafce naparu goździkowego (również do jego całkowitego wystygnięcia) lub aromatu waniliowego.

Po czwarte – przechowuj żywność w szklanych pojemnikach

By zapobiec inwazji moli kuchennych, żywność należy przechowywać w szklanych pojemnikach – tylko takie stanowią dla moli barierę nie do przejścia. Słoiki z zewnątrz należy przetrzeć octem winnym, do środka zaś włożyć można liść laurowy lub ziele angielskie, które odstraszają te owady.

Po piąte – użyj zamrażalnika!

Zwykle mole spożywcze znajdują się w już zakupionych przez nas produktach. Przed włożeniem ryżu lub kaszy do szklanego słoika, wstaw je na kilka dni do zamrażalnika. Znajdujące się w nich larwy z pewnością zginą.

A na koniec… Zastosuj moskitiery.

W oknach swojej kuchni możesz zamontować moskitiery, a przy wylotach wentylacji specjalne siateczki. Zapobiegniesz w ten sposób ewentualnemu przedostaniu się owadów z kuchni sąsiada do swojej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.